alimentatie sanatoasa
Ce inseamna alimentatie sanatoasa

Un stil de viata sanatos se poate realiza prin educatia sustinuta a populatiei, la orice varsta, privind efectele negative asupra starii de sanatate pe care le au alimentatia nesanatoasa (cu exces de sare, zahar, grasimi), consumul exagerat de bauturi alcoolice, fumatul, sedentarismul si stresul (acut sau cronic). Proportia optima de lipide din dieta este de aproximativ 30%, cu evitarea grasimilor de origine animala (din unt, smantana, carne grasa, produse de patiserie) si optarea pentru cele din peste si a celor de origine vegetala (din nuci, uleiuri vegetale - de preferat uleiul de masline). Proportia optima de glucide din dieta este de aproximativ 55%, cu evitarea alimentelor si bauturilor bogate în zaharuri (prajituri, bomboane, sucuri sau alte bauturi dulci). Proportia optima de proteine din dieta este de aproximativ 15%, cu variatii în ceea ce priveste sursa proteinelor de origine animala si vegetala. Prin urmare, alimentatia sanatoasa este saraca în grasimi si bogata în fibre vegetale.

Structura alimentatiei sanatoase, pentru o persoana care realizeaza o activitate fizica de intensitate medie (2.000 cal/zi): Cereale: 6 masuri/zi (o masura fiind echivalenta cu 28,35 g, o felie de paine, o cana de cereale pentru micul dejun, jumatate de cana de cereale, orez sau paste gatite).

Legume: doua cani si jumatate/zi sau de 3-5 ori pe zi. Este de preferat sa predomine legumele verzi (cum ar fi salata, spanac, varza, broccoli, pastai, ardei, dovlecei), respectiv cele galbene (cum ar fi morcovii, cartofii). Sunt recomandate si boabele de fasole, mazare, linte. Legumele sunt alimente sarace în grasimi, dar bogate în fibre si vitamine, însa nu trebuie sa uitam ca unele vitamine sunt distruse prin fierbere. Legumele verzi trebuie consumate cu prudenta de pacientii care urmeaza tratament cu medicamente cu efect anticoagulant.

Fructe: doua cani/zi sau de doua-patru ori/zi. Este de preferat sa fie consumate fructele integrale si nu doar sucul. Consumul de fructe trebuie sa fie cat mai variat, fiind de preferat fructele proaspete sau congelate sau uscate. Fructele conservate si siropurile au un continut crescut de zahar (adica multe calorii).

Lactate: trei cani/zi pentru adulti (pentru copiii între 2 si 8 ani se recomanda doua cani/zi) sau de 2-4 ori/zi. Lactatele contin o cantitate mare de calciu. Cele mai sanatoase sunt produsele degresate sau cu grasime putina (lapte, iaurt, branza). Daca o persoana nu poate consuma lapte, datorita sensibilitatii la lactoza, se recomanda alte alimente sau bauturi îmbogatite în calciu.

Carne (proteine animale) si proteine vegetale: cinci masuri si jumatate/zi sau de 2-3 ori/zi (o masura fiind de 28,35 g). Este recomandat consumul de carne rosie slaba, carne de pui sau de peste, gatite dietetic (la cuptor, pe gratar sau fierte). Alimentele bogate în proteine vegetale sunt nucile, alunele, produsele din soia. Optim se recomanda mai putina carne rosie, iar o data sau de doua ori pe saptamana sa fie consumat peste.

O dieta sanatoasa include si recomandari legate de activitatea fizica (zilnic cel putin 30 de minute de exercitii pe zi sau, de exemplu, 3 km de mers pe jos, în ritm vioi).

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate