alimente
Alimente pe care sa nu le tii niciodata in congelator

Cu siguranta este foarte practic sa tii in congelator ingredientele de care stii ca vei avea nevoie pentru a pregati mesele in zilele aglomerate, insa nu toate pot fi pastrate la o temperatura atat de scazuta. Conteaza foarte mult sa stii cum sa te folosesti eficient de timpul in plus fara sa compromiti gustul retetelor. Iata ce alimente nu trebuie sa tii la congelator:

1. Laptele. Laptele congelat se va separa in bucati si isi va pierde gustul dupa dezghetare datorita apei in plus. Chiar daca va putea fi consumat nu va da un gust prea bun cafelei, ceaiului sau cerealelor de la micul dejun.

2. Cartofii. Au un continut ridicat de apa, asa ca daca vrei sa-i congelezi cu siguranta vor fi moi cand vei incerca sa-i folosesti. Daca ai preparat o reteta pe baza de cartofi poti congela ce ti-a ramas deoarece cartofii gatiti vor avea o textura mai placuta dupa dezghetare. Poti congela tocanitele in recipiente etanse, pe portii.

3. Alimentele prajite. Din pacate nu vor mai fi deloc crocante dupa ce le decongelezi, deci nu are sens sa le pastrezi in congelator.

4. Ouale in coaja. Evita sa pui ouale crude in congelator. Apa din componenta lor va cauza crapaturi in coaja si creste riscul de contaminare cu bacterii. Daca vrei sa pastrezi ouale la congelator sparge-le, bate-le bine ca pentru omleta si pune-le intr-un recipient etans.

5. Branza moale. Este o situatie similara cu a laptelui congelat. Cand vei vrea sa utilizezi branza vei observa ca a format bulgari tari, cu multa apa, ceea ce va compromite consistenta sosurilor sau a supelor.

6. Preparatele cu un topping crocant. Daca ai gatit macaroane la cuptor cu un topping din pesmet si parmezan sau daca ai realizat o placinta foarte crocanta nu este recomandat sa le pastrezi la congelator pentru ca in momentul in care le vei decongela vor avea o consistenta moale, ca de piure.

7. Alimentele pe care deja le-ai decongelat. Daca ai luat cotletele de porc din congelator pentru a pregati cina nu este indicat sa recongelezi ce ti-a ramas. Ar putea atrage o cantitate suplimentara de bacterii. Cel mai bine este sa pastrezi ce ti-a ramas in frigider.

8. Pastele. Nu te vei imbolnavi daca mananci paste decongelate care ti-au ramas de acum doua zile, dar cu siguranta aspectul lor nu va fi foarte placut. Taieteii gatiti al dente sunt mai rezistenti la congelare.

9. Orezul. Orezul gatit nu ar trebui pastrat in congelator pentru ca va deveni moale, lipicios si fara gust. Mai bine prepara o cantitate mica si pastreaza in frigider ce ti-a ramas de la masa.

10. Maioneza. Daca ai prins o reducere la maioneza la supermarket si vrei sa congelezi cateva borcane nu este cea mai buna idee. Cand o decongelezi maioneza nu va avea deloc un aspect apetisant.

11. Sosul. Sosul ramas este destul de problematic poentru ca nu poate fi pastrat decat 2 zile in frigider.
Cu toate acestea, daca are unt, smantana sau iaurt nu este recomandat sa-l tii la congelator. Pe de alta parte, sosurile pe baza de faina pot fi congelate pana la 4 luni si vor avea un gust la fel de bun ca in momentul prepararii.

12. Glazura. Orice glazura care contine oua nu trebuie congelata pentru ca isi va modifica gustul si nu va mai putea fi utilizata cu succes pentru o alta prajitura.

13. Usturoiul. Potrivit specialistilor, usturoiul devine amar si poate compromite gustul oricarei retete daca este tinut la congelator.

14. Anumite condimente. Pudra de curry, paprika, piperul, cuisoarele si vanilia pot deveni foarte amare in urma congelarii. Nu este recomandat sa le utilizezi dupa aceea, ci mai degraba sa le pastrezi la temperatura camerei si sa le arunci dupa data expirarii. sursa: eva.ro

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate