Ce se întămplă dacă iei căte o aspirină în fiecare zi?

 
aspirina zilnic
 

Ce efecte are asupra organismului o aspirină luată zilnic? Un studiu recent arată că administrarea zilnică a unei doze mici dar constante de aspirină, utilizată cel mai adesea pentru prevenirea atacurilor de cord, poate crește destul de mult riscul de sângerare cerebrală la persoanele sănătoase. Cercetători la o universitate din Australia au constatat că adulții sănătoși de peste 60 de ani, care consuma zilnic aspirină, prezintă un risc cu 38% mai mare de a dezvolta unele sângerări intracraniene.

Aspirina reprezintă unul dintre cele mai utilizate medicamente la nivel global. Studiile recente din Statele Unite susțin faptul că peste 40% dintre adulții cu vărsta de 60 de ani și peste această vărsta folosesc zilnic aspirină pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge periculoase pentru organism, care ar putea cauza in caz contrarun atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Ce se întâmplă dacă folosești căte o aspirină zilnic?

În ultima perioadă, medicii au renunțat la recomandarea terapiei cu aspirină zilnică pentru toți adulții în vârstă, după ce mai multe cercetări au concluzionat posibilitatea un risc crescut de sângerare majoră, care, în cele mai multe cazuri, depășește beneficiile aspirinei pentru prevenția atacurilor de cord sau a accidente vasculare cerebrale.

Desigur, aspirina rămâne recomandată în mai multe situații pentru persoanele care au suferit anterior un atac de cord sau un accident vascular cerebral, cu scopul de a preveni un nou episod din aceste boli.

Plecănd de la faptul că aspirina poate crește riscul de hemoragii majore, cum ar fi anevrismele, cercetătorii au dorit să examineze dacă aceasta poate contribui și la alte pierderi de sânge mai subtile, cum ar fi acelea ce pot duce la anemie sau la scăderea nivelului de oxigen din sânge.

Ca orice alt medicament, aspirina poate avea și anumite efecte adverse, cum ar fi dureri și arsuri la nivelul stomacului. Alte reacții neplăcute pot include în anumite cazuri greață severă, vărsături, apariția vânătăilor sau a sângerărilor, dificultăți de auz, țiuit în urechi, semne de posibile probleme renale precum ar fi modificarea cantității de urină, momente de oboseală inexplicabilă, urină închisă la culoare, amețeli și îngălbenirea ochilor sau a pielii.

Unele categorii de persoane este necesar să consulte medicul înainte de a folosi aspirină, pentru a stabili dacă acest tratament este adecvat. Printre aceste persoane se numără cei cu afecțiuni renale, boli hepatice, diabet, probleme ale stomacului cum sunt ulcere, arsuri sau dureri, astm care este sensibil la aspirină, polipi nazali, gută și anumite deficiențe enzimatice.

De ce nu este recomandată aspirina în cazul copiilor?

S-a constatat că administrarea aspirinei copiilor în timpul unei boli de natură virală, precum gripa, poate duce la apariția unei afecțiuni grave numită sindromul Reye. Această afecțiune se caracterizează prin apariția unei leziuni bruște la nivelul creierului și unele probleme de natură  hepatică severe, care pot provoca convulsii, comă și chiar în unele cazuri chiar deces. Nivelul de incidență a sindromului Reye a scăzut semnificativ de când s-a recomandat evitarea aspirinei la copii.

Simptomele cele mai importante ale sindromului Reye includ vărsături, iritabilitate, comportament agresiv, confuzie, letargie, convulsii, uneori vedere dublă, pierderea auzului, dificultăți în vorbire, scăderea forței musculare, slăbiciune sau chiar paralizie la nivelul brațelor și picioarelor. Descoperit pentru prima dată în anul 1963, sindromul Reye reprezinta o formă de encefalopatie acută care apare uneori după o infecție virală.

Deși legătura dintre sindromul Reye și aspirină nu este destul de clară, reducerea drastică a cazurilor după eliminarea aspirinei din tratamentele pediatrice sugerează existența unei corelații semnificative.

Dacă te gândești să folosești zilnic aspirină, consultă înainteun medic specialist pentru a decide dacă acest tratament este potrivit pentru tine.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate