Cum să previi boala Alzheimer?

 
boala Alzheimer
 

Studiile arată că adoptarea unui stil de viață sănătos ar putea preveni până la 45% din cazurile de Alzheimer. Nu există o modalitate sigură de a evita dezvoltarea demenței, dar există multe lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscurile. Aflați mai multe despre cum să preveniți boala Alzheimer.

Cea mai comună formă de demență este boala Alzheimer, care afectează 60-70% dintre pacienți. Memoria, gândirea și capacitatea de învățare sunt afectate de această boală neurodegenerativă.

O persoană se îmbolnăvește de demență la fiecare trei secunde. Conform Alzheimer’s Disease International, o federație internațională a asociațiilor de Alzheimer și demență din întreaga lume, există în prezent peste 55 de milioane de persoane care suferă de această afecțiune, iar numărul acestora se va dubla la fiecare două decenii.

Care sunt factorii de risc pentru boala Alzheimer? 

Câțiva dintre acești factori de risc nu pot fi modificați, cum ar fi înaintarea în vârstă, genetica și antecedentele familiale. Cu toate acestea, există măsuri pe care le poți lua pentru a împiedica declinul cognitiv asociat cu maladia Alzheimer.

Există măsuri pe care le poți lua și pe care le poți controla dacă vrei să-ți reduci riscul de demență și Alzheimer. Într-un articol publicat de centrul medical academic Cleveland Clinic din SUA, neuropsihologul Jessica Caldwell a declarat: „Deciziile pe care le iei și acțiunile pe care le întreprinzi pot fi foarte importante pentru sănătatea creierului tău”.

Studiile arată că adoptarea unui stil de viață sănătos și gestionarea factorilor de risc pot preveni până la 45% din cazurile de Alzheimer. Conform Alzheimer’s Society, o organizație caritabilă din Marea Britanie care ajută persoanele cu demență și îngrijitorii acestora, riscul de a dezvolta demență este cel mai scăzut la persoanele care adoptă comportamente sănătoase în perioada de mijloc a vieții, între 40 și 65 de ani.

Nu există o măsură care să prevină complet demența, dar există multe modalități de a reduce riscul.

Iată cum să previi boala Alzheimer:

1. Fă exerciții fizice

O minte sănătoasă are un corp sănătos, iar exercițiile fizice sunt unul dintre cele mai bune moduri de a ține boala Alzheimer la distanță.

Studiile arată că exercițiile fizice frecvente, cum ar fi mersul pe jos, pot avea un efect pozitiv asupra creierului nostru pe măsură ce îmbătrânim. Dr. Caldwell spune că exercițiile fizice stimulează activitatea chimică, care susține sănătatea creierului și permite dezvoltarea și menținerea celulelor.

Activitatea aerobă și exercițiile de dezvoltare a forței sunt cele două tipuri principale de exerciții fizice. Specialistii Societății Alzheimer recomandă că practicarea unei combinații dintre aceste activități poate reduce riscul de demență.

2. învățarea continuă 

Studiile arată că învățarea timpurie și absolvirea liceului și a facultății pot ajuta la amânarea demenței și bolii Alzheimer. Educația crește rețelele neuronale complexe și creează o „rezervă cognitivă” care poate compensa daunele cauzate de îmbătrânire sau boli neurodegenerative.

Ulterior, pentru a se menține sănătos, creierul trebuie antrenat la fel ca mușchii. Cea mai eficientă modalitate de a menține funcționarea optimă a creierului pe măsură ce trec anii este stimularea intelectuală continuă. Orice activitate intelectuală care încurajează gândirea analitică și implică învățare activă, cum ar fi cititul, jocurile, călătoria și ascultarea de podcasturi, este o modalitate de a-ți menține mintea deschisă.

Încercați să fiți un învățăcel pe tot parcursul vieții. Neuropsihologul sugerează că provocările continue sunt esențiale.

3. Mănâncă sănătos

Multe studii au legat consumul de alimente bogate în zaharuri rafinate, aditivi și grăsimi nesănătoase de o probabilitate mai mare de a dezvolta Alzheimer. Acestea au potențialul de a provoca inflamații persistente în organism, precum și o creștere a nivelurilor de radicali liberi, care afectează celulele cerebrale și accelerează procesul de îmbătrânire a creierului.

În plus, alimentația nesănătoasă provoacă creșterea în greutate și probleme de metabolism, care sunt legate de un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer.

O dietă sănătoasă poate reduce stresul oxidativ și inflamația cerebrală, cum ar fi:

  • cereale integrale;
  • proteine slabe;
  • legume și fructe.

Pentru a preveni declinul cognitiv, se recomandă o dietă mediteraneană. Dietele MIND și DASH sunt două diete suplimentare care sunt considerate a fi benefice.

4. Limitează consumul de alcool 

Efectele asupra creierului sunt atât pe termen scurt, cât și pe termen lung atunci când consumați alcool. Alcoolul este clasificat ca o neurotoxină, ceea ce înseamnă că împiedică procesele chimice care au loc în creier, precum și comunicarea dintre neuroni. Consumul excesiv de alcool pe o perioadă lungă de timp poate avea un impact negativ asupra memoria și funcțiilor cognitive. În plus, poate crește inflamația cerebrală și stresul oxidativ.

Moderația este esențială atunci când decideți să beți alcool. Limita pentru bărbații este de două băuturi pe zi și pentru femei de doar o băutură pe zi. O băutură conține între 10 și 12 grame de alcool pur, ceea ce înseamnă:

o bere de 280–330 mililitri; 30–40 mililitri de whisky; 100–120 mililitri de vin roșu; și 60–80 mililitri de lichior.

5. Evită fumatul

Un studiu a constatat că fumătorii au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață. Fumul reprezintă cauza pentru aproximativ 14% dintre cazurile de demență înregistrate la nivel mondial.

Fumul are efecte chimice asupra vaselor de sânge și a circulației sângelui din întregul corp, inclusiv la nivelul creierului. În consecință, creierul va fi lipsit de oxigen și nutrienții pe care îi trebuie pentru a funcționa corect.

Este încă posibil să renunți la acest viciu. Vei evita mai multe daune cerebrale dacă renunți la fumat mai devreme. După ce renunți la fumat, riscurile scad încet, iar după nouă ani, riscurile sunt egale cu cele ale persoanelor care nu fumează.

6. Rămâi activ social 

Izolarea poate crește riscul de demență. Participarea la activități sociale vă poate ajuta să vă mențineți mintea activă, să vă reduceți stresul și să vă îmbunătățiți starea de spirit.

Doi factori de risc major pentru maladia Alzheimer sunt stresul și depresia. Descoperirile arată că persoanele care au experimentat perioade de depresie au un risc mai mare de a suferi de demență.

7. Gestionează bolile cronice

Un număr de afecțiuni cronice au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer. Acestea cuprind:

Hipertensiune arterială (HTA). Vasele de sânge din creier pot fi afectate de tensiunea arterială ridicată. Pentru ca neuronii să primească oxigen și nutrienți, creierul are nevoie de un flux de sânge adecvat și constant. Funcțiile cerebrale pot fi afectate de reducerea circulației;
Colesterol ridicat. Acumularea de depozite de grăsime în vasele de sânge poate avea loc ca urmare a nivelurilor ridicate ale colesterolului LDL, sau colesterolul rău. Dr. Caldwell explică: „Vasele de sânge din creier pot fi afectate foarte rapid de colesterol, având în vedere cât de mici sunt”.
Diabet. Rezistența la insulină apare atunci când corpul unui individ cu diabet nu mai răspunde în mod adecvat la insulină. Ea este legată de inflamație, care are potențialul de a provoca acumularea de proteine în creier și deteriorarea acestuia.

8. Protejează-ți auzul și vederea 

Sistemul senzorial produce stimuli pentru a menține creierul activ. Acesta urmărește și evaluează evenimentele de zi cu zi și vă ajută să mențineți viteza mentală.

Fluxul de informații este perturbat dacă ai probleme de auz sau de vedere. Dr. Caldwell explică: „Creierul tău devine mai puțin activ, iar acest lucru îi poate afecta sănătatea”.

Problemele de vedere necorespunzătoare împiedică creșterea capacității de a citi și de a participa la o serie de activități fizice, ambele fiind esențiale pentru funcționarea cognitivă pe termen lung. Pierderea auzului poate duce la izolare socială și face dificilă participarea la conversații.

9. Protejează-te de lovituri 

Loviturile la cap care cauzează leziuni traumatice ale creierului, în special cele care provoacă pierderea cunoștinței, cresc riscul de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață, indiferent de vârsta la care se produc. Acestea pot provoca un proces în creier prin care substanțele care provoacă boala Alzheimer se acumulează în zona afectată a creierului.

Este esențial să purtați întotdeauna o cască de protecție dacă participați la activități sau sporturi în care este posibil să suferiți o lovitură a capului. Dr. Caldwell sugerează că este esențial să-ți protejezi creierul și să reduci riscul de a suferi o leziune la cap sau o comoție cerebrală atunci când există această posibilitate.

Acest articol nu este un substitut pentru un consult medical. Pentru diagnostic și tratament, consultați medicul dumneavoastră.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate