De ce durerile menstruale nu sunt luate in serios?
Cu siguranta stii ca menstruatia din fiecare luna nu este cea mai placuta perioada. Aproximativ 29% dintre femei sufera de dureri menstruale severe, iar unele dintre ele spun ca au simptome similare cu ale unui atac de cord. Cu toate acestea, medicii recunosc ca in multe cazuri durerile menstruale nu primesc atentia necesara din partea comunitatii sau chiar a specialistilor.
In unele cazuri, medicii pur si simplu nu trateaza acest tip de dureri ca pe o afectiune serioasa, iar pacientele nu au acces la remediile si tratamentul care ar putea identifica o cauza a acestor dureri. „Foarte des se intampla ca femeile care vin la medic pentru a cauta un remediu pentru durerile menstruale sa fie expediate cu simple analgezice pentru ca medicii nu acorda intervalul necesar pentru a afla cat de intense sunt durerile si cat de mult dureaza. Medicii trebuie sa puna intrebari clare cum ar fi cat de des apar durerile si daca afecteaza capacitatea femeilor de a merge la servicu sau la scoala sau daca le impiedica sa faca exercitii fizice”, potrivit dr. Sherry Ross, ginecolog.
Este important sa se discute cu pacientele pentru ca daca acest subiect este evitat, vor avea impresia ca nu exista niciun remediu. Printre solutiile naturale utilizate pentru reducerea crampelor sau a durerilor menstruale se regasesc acupunctura, sofranul, telina sau anasonul stelat. Tiamina si vitamina E sunt o combinatie utila pentru a reduce durerea, potrivit expertilor. De asemenea, este recomandat ca meniul zilnic sa includa cereale integrale, friptura din carne slaba, peste gras, paine fortificata cu vitamine, nuci, seminte si avocado. Daca ai dureri foarte intense incearca sa mananci 3 linguri de seminte de floarea soarelui sau de nuci Macadamia pentru a-ti reveni mai rapid.
Pentru a creste cantitatea de vitamina E consumata zilnic alege spanacul, ardeii grasi rosii, sparanghelul si uleiul de sofranel. In cazul in care ai dureri prea mari ca sa incepi sa gatesti si esti nevoita sa stai in pat poti opta pentru 23 de migdale, un mango curatat de coaja sau untul de arahide.
Conteaza si sa reduci alimentele nocive din dieta si anume cele care contin cafeina, produsele de patiserie, alimentele de la fast food sau prajelile.
De asemenea, trebuie sa-ti incepi ziua cu un mic dejun sanatos. In cadrul studiilor realizate s-a constatat ca luarea unui mic dejun consistent reduce seminificativ dismnoreea (menstruatia insotita de dureri).
In timp ce te concentrezi pe ameliorarea durerilor, gandeste-te si la echilibrul emotional. Stresul cronic sau depresia pot agrava durerile resimtite in timpul menstruatiei. Chiar daca nu vei putea face acest lucru in timpul menstruatiei, este important ca dupa aceea sa te adresezi unui terapeut pentru a creste sansele ca luna viitoare sa te simti mai bine. Nu uita nici de plasturii de incalzire locala impotriva durerilor. Aplicarea lor va diminua crampele si vei reusi sa te relaxezi. Cel mai important lucru este sa vorbesti despre felul in care te simti si sa incerci sa gasesti o solutie. „Este foarte util sa-ti faci o programare la ginecolog numai pentru a vorbi despre durerile menstruale.
Fa-ti o lista de intrebari, indiferent cat de ilogice ti se par si descrie in detaliu felul in care te simti. Acest lucru ii va arata medicului ca iti pasa de sanatatea ta si l-ar putea stimula sa fie proactiv pentru a identifica solutia potrivita pentru tine, comparativ cu situatia in care vii numai la controlul anual”, recomanda dr. Ross. Poti intreba despre optiunile de tratament cu pilule contraceptive, avand in vedere ca unele tipuri de pilule sunt eficiente imotriva dismenoreei. De asemenea, dismenoreea poate semnala si alte afectiuni cum ar fi endometrioza sau fibromul uterin. Din acest motiv trebuie sa-ti faci curaj sa discuti despre aceasta problema, mai ales daca ai constatat ca nu poti face aproape nimic din cauza durerii din acea perioada a lunii. sursa: eva.ro
© Copyright Stiri din Sanatate