Cat de daunator este frigul
Se stie ca tratamentul prin frig a fost folosit din timpuri stravechi, parintele medicinei, Hipocrate, folosind zapada sau gheata, cu 400 de ani înainte de Hristos, pentru a ameliora durerile. În timpul campaniei din Rusia, Leriche, faimosul chirurg al lui Napoleon efectua amputatiile dupa ce împacheta mai întai, în gheata, membrul ce trebuia operat. Deoarece nu se descoperisera înca anestezicele generale, singura substanta care se administra bolnavului era doar un paharel de coniac.
Timpurile moderne au perfectionat tratamentul prin frig, care a si primit numele de crioterapie. Aceasta se utilizeaza pentru a trata o varietate mare de leziuni benigne sau maligne. Termenul crioterapie este format din cuvantul grecesc „crio“, care înseamna rece, si „terapie“, care înseamna tratament. Efectele principale ale crioterapiei constau în ameliorarea durerii si a spasmelor, scaderea inflamatiei si a metabolismului celular, vasoconstrictie urmata de vasodilatatie. Cand se utilizeaza temperaturi extreme, cu scopul de a distruge unele celule, datorita cristalelor formate în interiorul acestora, se vorbeste de criochirurgie. Cu ajutorul acestei din urma metode se elimina negii, alunitele, cicatricile deformante, precum si unele metastaze. Procedura este frecvent utilizata, deoarece este foarte eficace si cu putine efecte adverse.
Crioterapia hiperbarica gazoasa a început a fi utilizata din 1993 si consta în aplicarea, pentru un timp foarte scurt, pe zona dureroasa, a bioxidului de carbon la temperatura de -78oC, cu o presiune de 50 bari. Aceasta procedura prezinta riscul unor „arsuri“ ale zonei tratate. Hiloterapia este o metoda de tratament care permite aplicarea controlata a frigului pe anumite suprafete ale fetei si corpului. Se utilizeaza în mod constant o temperatura cuprinsa între 10 - 200C, care determina mai întai vasoconstrictie, urmata de o vasodilatatie reflexa. Deoarece temperatura nu scade sub 100C, circulatia limfatica si cea sanguina nu sunt afectate. Metoda este utilizata pentru recuperare, dupa operatiile ortopedice, plastice sau cele din sfera ORL.
Aerocrioterapia este o metoda relativ noua, care a aparut ca o alternativa la scufundarea în apa rece sau la împachetarile cu gheata. Se utilizeaza o asa-numita camera criogenica, care este racita cu azot lichid la temperaturi cuprinse între -120 si -1800C. Pacientul patrunde în aceasta camera, numita si criosauna, în costum de baie, manusi si ciorapi grosi. Înaltimea podelei camerei este reglata încat umerii persoanei sa fie la nivelul marginii de sus a cabinei (pentru protejarea extremitatii cefalice). Persoana este expusa apoi unui amestec de vapori de azot lichid si aer, care face ca temperatura pielii sa scada. Procedura este foarte scurta (1-3 minute), astfel încat se raceste doar stratul superficial al pielii, în timp ce temperatura organelor interne nu este afectata. Dupa aproximativ 5-10 minute de la terminarea procedurii, se constata aparitia unei stari de bine (datorata eliberarii de endorfine - substante care înlatura durerea si dau senzatia de placere), care dureaza aproximativ sase ore. Metoda s-a dovedit utila, atat pentru recuperarea sportivilor, cat si pentru terapia unor forme de reumatism, stres psihologic, depresie, obezitate moderata si psoriazis. De regula, în functie de diagnostic, sunt necesare 10-30 de sedinte de crioterapie.
Procedurile nu sunt indicate a fi utilizate la cei cu boli cardiovasculare decompensate, hipertensivi stadiul II-III, precum si la pacienti cu tulburari de ritm, tuberculoza pulmonara activa, tumori maligne, sarcina, anemie severa sau la cei care sufera de intoleranta la frig. În vestul Europei exista peste 400 de centre de crioterapie, unde milioane de oameni beneficiaza de terapia prin frig. Am fost informat ca, de curand, a fost pusa în functiune si la Iasi o criosauna. În final, gasesc util sa va comunic faptul ca japonezii au initiat un program de calire a copiilor în criosaune, program în urma caruia s-a înregistrat o scadere considerabila a infectiilor respiratorii, a astmului bronsic si a afectiunilor pulmonare cronice.
© Copyright Stiri din Sanatate