dislipidemie
Dislipidemia se poate preveni

Cauzata de o dereglare metabolica, dislipidemia este o afectiune care se manifesta prin prezenta unei cantitati anormale de lipide in sange. Este un factor de risc important in aparitia bolilor cardiovasculare, intrucat favorizeaza producerea aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, infarctului miocardic, hemoragiei cerebrale, arteriopatiei membrelor inferioare si a altor afectiuni din acest registru. In Romania, statisticile sunt ingrijoratoare: peste sapte milioane de persoane sufera de boli cardiovasculare si peste 150.000 isi pierd in fiecare an viata din cauza lor. La fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct de miocard acut, iar unul din zece nu supravietuieste. Practic, 60% din totalul deceselor inregistrate in fiecare an au drept cauza afectiunile cardiovasculare.

Dislipidemia se depisteaza usor, printr-un set de analize care masoara valorile colesterolului total, LDL-colesterolului (colesterolul „rau“), HDL-colesterolului (colesterolul „bun“) si trigliceridelor. Deoarece este o boala asimptomatica de cele mai multe ori, specialistii recomanda persoanelor de peste 20 de ani sa isi determine profilul lipidic prin efectuarea unui set de analize specifice, cel putin o data la cinci ani. Cei care au valori crescute ale lipidelor sunt sfatuiti sa isi faca aceste analize mai des, in functie de recomandarile medicului curant. Valorile normale pentru lipidele din sange sunt urmatoarele: colesterolul total < 200mg/dl ; colesterolul LDL < 100 mg/dl ; colesterolul HDL > 45-55 mg/dl ; trigliceridele < 200 mg/dl.

Dislipidemia este un important factor de risc cardiovascular, de aceea ignorarea acestei boli poate avea urmari foarte grave pentru sanatatea populatiei. In cele mai multe situatii, dislipidemiile apar impreuna cu diabetul zaharat de tip 2, obezitatea si hipertensiunea arteriala. Studiile recente au subliniat implicarea dislipidemiilor in afectiuni nu doar din sfera cardiologiei, diabetologiei, nutritiei, ci si in patologii din sfera gastroenterologiei, hepatologiei, nefrologiei, reumatologiei, neurologiei si bolilor infectioase. Cere-i medicului tau de familie un set de analize pentru determinarea nivelului de lipide din sange! Un studiu recent a aratat ca scaderea LDL-colesterolului cu 1mmol/l a redus de 5 ori riscul de evenimente vasculare majore (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, revascularizatia coronariana).

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate