Denumirea de eczeme include numeroase leziuni ale pielii, de natura infectioasa, toxica sau alergica. Leziunile sunt foarte variate: roseata a pielii, vezicule, zemuirea si suprainfectarea pielii etc. Eczema produce mancarimi, disconfort, sangerari, usturimi, dureri. Exista si eczeme profesionale, la persoane care lucreaza cu diferite substante chimice: uleiuri, combustibili, soda, detergenti, insecticide, solventi organici, coloranti, sapunuri, cosmetice, medicamente, îmbracaminte din material plastic, etc. Boala se observa la toate regiunile corpului, dar mai frecvent la membrele superioare.
Eczema nu se poate trata corect pana nu i se gaseste cauza, lucru pe care numai medicul dermatolog îl poate face. Totusi, bolnavul care a mai suferit de eczema si prezinta o recidiva va cauta sa nu se scarpine. În general, eczema va fi lasata sa se aeriseasca, fara un pansament strans. Prevenirea eczemei se realizeaza prin evitarea substantelor amintite, care ar putea sa provoace sensibilitatea pielii unor persoane. În acest sens, persoanele care manipuleaza substante chimice alergizante vor purta echipament de protectie indicat si vor utiliza unguente protectoare ale pielii.
De asemenea, bolnavii cu eczeme repetate trebuie sa stie ca si o alimentatie adecvata contribuie la vindecarea si prevenirea bolii. Se vor elimina din alimentatie acele alimente care s-au dovedit alergizante si excesul de sare. Se va consuma suficient lapte si saruri de calciu, vitaminele A si C. Se vor trata bolile digestive si în special constipatia.
© Copyright Stiri din Sanatate